W każdym domu i mieszkaniu przydaje się nieduże pomieszczenie, które pełni rolę magazynu żywności i środków czystości oraz rzadko używanego sprzętu AGD – spiżarnia. To nieprawda, że w mieszkaniu w bloku nie można wydzielić spiżarni, która może być naprawdę niewielka, nawet o powierzchni 1-1,5 metra kwadratowego – dla rodziny taki schowek wystarcza w zupełności. Jak powinna prezentować się dobra spiżarnia i jakie są zalety jej posiadania?
Cechy spiżarni
Spiżarnie wracają do łask – są praktyczne i nie muszą zajmować dużo miejsca. Dobra spiżarnia leży po północnej stronie budynku, jest wnętrzem nieogrzewanym i ciemnym. Jeśli przylega do ogrzewanego pomieszczenia, trzeba zaizolować ścianę styropianem i boazerię. W spiżarni bardzo ważna jest niska temperatura (najlepiej poniżej 10 stopni Celsjusza), niska wilgotność i znakomita wentylacja. Dobre wietrzenie można zapewnić lufcikiem albo odpowiednim systemem nawiewów.
Wyposażenie spiżarni
W dobrej spiżarni przeważającym wyposażeniem są solidne półki i wszelkie systemy półkowe. Lepiej nie montować żadnych schowków lub szafek – w małym pomieszczeniu są niepraktyczne i nie spełniają swojej roli. Dobre półki można zamówić na wymiar u stolarza – będą służyły długie lata. W spiżarni przyda się też blat – może być zamontowany na stałe lub zwieszany. Dzięki blatowi można swobodnie rozpakować zakupy, rozciąć zgrzewkę z napojami lub nasypać cukru do cukiernicy.
Co trzymamy w spiżarni?
W spiżarni z powodzeniem można przechowywać sporo rzeczy, niemniej jej głównym założeniem jest pełnienie roli magazynu żywności. Można w niej trzymać:
- zapas pasteryzowanego mleka i pasteryzowane napoje
- wodę w zgrzewkach
- owoce
- warzywa
- przetwory
- konserwy (mięsne, warzywne i in.)
- artykuły sypkie – zapas ryżu, mąki, cukru, kaszy
- inne artykuły – zapas herbaty itp.
Niektóre potrawy nie wymagają przechowywania w lodówce – ciasta, czy sałaty można (odpowiednio zabezpieczone przed wysychaniem) trzymać w spiżarni. Większa spiżarnia przyda się także na przechowywanie na profilowanych półkach butelek z winem. Można w niej trzymać także zapas środków czystości oraz rzadziej używany sprzęt AGD. W pokaźnych spiżarniach można ustawić lodówkę i/lub zamrażarkę – dzięki temu oszczędzimy miejsce w kuchni lub będziemy mieli dodatkowe miejsce na żywność.
Dla kogo spiżarnia?
Spiżarnia przyda się każdemu – to idealne miejsce na przechowywanie zapasów żywności. Jeśli mamy dużą rodzinę, prowadzimy pensjonat lub rzadko robimy duże zakupy, to spiżarnia jest doskonałym rozwiązaniem. Jeśli na bieżąco zużywamy owoce i warzywa, to spiżarnia może służyć do przechowywania: mleka, zgrzewek z wodą i napojami, mąki, cukru makaronu, wina, dań gotowych w słoikach i puszkach, konserw i wielu innych. Posiadanie takiego zapasu sprawia, że pomiędzy dużymi zakupami zachowuje się większe odstępy czasu i ma się zawsze dobrze zaopatrzoną w produkty kuchnię na wypadek np. wizyty niespodziewanych gości.