W Święta dbamy o wyjątkowy nastrój – pisaliśmy już o tym TUTAJ i TUTAJ. Czy można jeszcze bardziej podkręcić atmosferę Świąt a jednocześnie zachować klasę i dobry smak? Można! Podpowiadamy, jak wykonać dekoracyjne i atrakcyjne świąteczne stroiki.
Stroik 1 – na bogato
Potrzebne materiały: gąbka kwiaciarska (florystyczna) oazis, koszyk lub głęboka salaterka, gałązki, białe gipsówki, rozmaite szyszki, suszone kwiaty, wstążki, brokat, suszone plastry pomarańczy (świeżą kroimy na plastry o grubości 1 centymetra i suszymy na blaszce w piekarniku)
Wykonanie
Do koszyka lub salaterki wkładamy gąbkę oazis, którą posypujemy szyszkami (kolor naturalny lub oprószone brokatem). Z dostępnych gałązek i kwiatów tworzymy kompozycję – może to być kula lub forma przestrzenna z długimi elementami z tyłu i krótszymi z przodu. Całość dekorujemy plastrami suszonych cytrusów, wstążką itp.
Ważne! W wykonaniu stroika starajmy się zachować umiar – zdecydujmy się na jeden kolor dominujący i kolorowe dodatki, dzięki czemu unikniemy nadmiaru oraz chaosu. Niech elementy stroika będą dobrej jakości, czyste i ładnie przycięte.
Wskazówka – przeźroczystą salaterkę można owinąć papierem, bibułą lub pomalować farbkami.
Stroik 2 – z szyszek
Potrzebne materiały: koszyk lub salaterka, gąbka oazić, mnóstwo szyszek, wykałaczki, kwiaty gipsówki, brokat
Wykonanie
W koszyku lub salaterce układamy gąbkę i wciskamy w nią wiele szyszek (ciasno). Szyszki można nadziać na wykałaczki i stworzyć większą, pełniejszą kulę. W wolne miejsca należy włożyć (ciasno!) gałązki gipsówek i wszystko delikatnie oprószyć brokatem.
Stroik 3 – ze świeczką
Potrzebne materiały: koszyk lub salaterka, gąbka oazis, podłużna ładna świeca, gałązki świerkowe, wstążka, szyszki, gipsówka, brokat
W koszyku lub salaterce układamy gąbkę i wbijamy w nią świecę. Dookoła świecy, przy samym brzegu naczynia, ciasto układamy szyszki, pomiędzy nie wciskamy krótki gałązki gipsówek, pozostałą przestrzeń dekorujemy igliwiem, wokół świecy związujemy kokardę. Całość delikatnie posypujemy brokatem.
Wskazówka – aby przedłużyć świeżość igliwia, podlewaj je – gąbka wspaniale chłonie wilgoć, oddając ją potem gałązkom.