Loading...
InspiracjeMebleUrządzanie wnętrz

Zalety spiżarni

Spiżarnia

W każdym domu i mieszkaniu przydaje się nieduże pomieszczenie, które pełni rolę magazynu żywności i  środków czystości oraz rzadko używanego sprzętu AGD – spiżarnia. To nieprawda, że w mieszkaniu w bloku nie można wydzielić spiżarni, która może być naprawdę niewielka, nawet o powierzchni 1-1,5 metra kwadratowego – dla rodziny taki schowek wystarcza w zupełności. Jak powinna prezentować się dobra spiżarnia i jakie są zalety jej posiadania?
Spiżarnia
Cechy spiżarni

Spiżarnie wracają do łask – są praktyczne i nie muszą zajmować dużo miejsca. Dobra spiżarnia leży po północnej stronie budynku, jest wnętrzem nieogrzewanym i ciemnym. Jeśli przylega do ogrzewanego pomieszczenia, trzeba zaizolować ścianę styropianem i boazerię. W spiżarni bardzo ważna jest niska temperatura (najlepiej poniżej 10 stopni Celsjusza), niska wilgotność i znakomita wentylacja. Dobre wietrzenie można zapewnić lufcikiem albo odpowiednim systemem nawiewów.

Spiżarnia
Wyposażenie spiżarni

W dobrej spiżarni przeważającym wyposażeniem są solidne półki i wszelkie systemy półkowe. Lepiej nie montować żadnych schowków lub szafek – w małym pomieszczeniu są niepraktyczne i nie spełniają swojej roli. Dobre półki można zamówić na wymiar u stolarza – będą służyły długie lata. W spiżarni przyda się też blat – może być zamontowany na stałe lub zwieszany. Dzięki blatowi można swobodnie rozpakować zakupy, rozciąć zgrzewkę z napojami lub nasypać cukru do cukiernicy.

Spiżarnia
Co trzymamy w spiżarni?

W spiżarni z powodzeniem można przechowywać sporo rzeczy, niemniej jej głównym założeniem jest pełnienie roli magazynu żywności. Można w niej trzymać:

  • zapas pasteryzowanego mleka i pasteryzowane napoje
  • wodę w zgrzewkach
  • owoce
  • warzywa
  • przetwory
  • konserwy (mięsne, warzywne i in.)
  • artykuły sypkie – zapas ryżu, mąki, cukru, kaszy
  • inne artykuły – zapas herbaty itp.

Niektóre potrawy nie wymagają przechowywania w lodówce – ciasta, czy sałaty można (odpowiednio zabezpieczone przed wysychaniem) trzymać w spiżarni. Większa spiżarnia przyda się także na przechowywanie na profilowanych półkach butelek z winem. Można w niej trzymać także zapas środków czystości oraz rzadziej używany sprzęt AGD. W pokaźnych spiżarniach można ustawić lodówkę i/lub zamrażarkę – dzięki temu oszczędzimy miejsce w kuchni lub będziemy mieli dodatkowe miejsce na żywność.

Spiżarnia

Dla kogo spiżarnia?

Spiżarnia przyda się każdemu – to idealne miejsce na przechowywanie zapasów żywności. Jeśli mamy dużą rodzinę, prowadzimy pensjonat lub rzadko robimy duże zakupy, to spiżarnia jest doskonałym rozwiązaniem. Jeśli na bieżąco zużywamy owoce i warzywa, to spiżarnia może służyć do przechowywania: mleka, zgrzewek z wodą i napojami, mąki, cukru makaronu, wina, dań gotowych w słoikach i puszkach, konserw i wielu innych. Posiadanie takiego zapasu sprawia, że pomiędzy dużymi zakupami zachowuje się większe odstępy czasu i ma się zawsze dobrze zaopatrzoną w produkty kuchnię na wypadek np. wizyty niespodziewanych gości.

One comment
  1. Monika

    Myślę, że w bloku gdzie mieszkania w większości nie powalają metrażem, jednak ciężko by było wygospodarować przestrzeń dla spiżarni, dlatego najlepiej zaadoptować piwnicę na tego typu pomieszczenie, myślę, że na przechowywanie przetworów czy win bądź zapasu produktów suchych nadaje się idealnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

malowane szkło witrażowe
Designerskie krzesło z odzysku
sypialnia z podwójnym łożem małżeńskim
biokominek etanolowy
Wiosenne kwiaty - przebiśnieg